Page 105 - Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії
P. 105
105
Проаналізувавши відсоток різних за розміром зерен (D) після
модифікованого режиму ВТО, встановили, що порівняно із спостереженим після
експлуатації відсоток дрібних зерен після ВТО збільшився, а середніх та крупних
зменшився по всій товщині стінки труби (порівняння стовпчиків І і ІІ, на рис. 4.6).
Зокрема, відсоток зерен з мінімальним розміром (D < 10 мкм) становив 55, 56 та
51% відповідно біля ЗП та ВП поверхонь труби та в центрі її перерізу. Відсоток
середніх зерен (10 < D < 30 мкм) біля ЗП труби досяг 36%, найбільшим він був в
центрі її перерізу (39%), тоді як біля її ВП він виявився найменшим (35%).
Відсоток крупних зерен у структурі сталі після ВТО практично не змінювався по
товщині стінки труби, і становив 9–10% (порівняно із 39…48% після
експлуатації). Вважали, що зафіксоване суттєве збільшення відсотка
найдрібніших зерен по всій товщині стінки труби після ВТО (від 8…13 після
експлуатації до 55…56% після ВТО) однозначно мало б позитивно вплинути на
механічні властивості сталі [152].
4.2.2 Кількісні оцінки зміни розмірів карбідів та пор в структурі сталі
12Х1МФ розтягненої зони гину після застосування до неї ВТО
Оскільки характерною ознакою експлуатованої сталі були великі карбіди і
пори вздовж меж зерен, то аналізували також їх кількість всередині зерен та на
їх межах (рис. 4.7) в експлуатованій сталі та після застосування до неї
запропонового режиму ВТО. Умовно виявлені на зображеннях структури сталі
карбіди чи пори на їх місці розділили на три розмірні категорії. До першої з них
віднесли об’єкти розміром d < 1 мкм, до другої ті, для яких 1 < d < 3 мкм, а до
третьої – для яких d >3 мкм (відповідні для них дані позначені на рис. 4.7 як 1, 2
та 3). Виявили, що внаслідок застосування до експлуатованої сталі
запропонованого режиму ВТО по всій товщині стінки труби відсоток крупних
карбідів чи пор, що залишились на їх місці, всередині зерен збільшився
(рис. 4.7а, в, д), тоді як на межах зерен їх відсоток зменшився (рис. 4.7б, г, е).